07 Feb 2017

Bővül a MOL kutatási portfoliója

Budapest, 2017. február 7. - Bővült a MOL csoport kutatási portfoliója Magyarországon és Norvégiában miután a vállalat koncessziós tenderen kutatási blokkokat nyert. A MOL Magyarországon hat blokk kutatására kap lehetőséget a negyedik alkalommal meghirdetett szénhidrogén bányászati tender lezárását követően. A MOL Norge az APA koncessziós kiírásban négy kutatási blokkot szerzett, amelyek Norvégia kontinentális talapzatán helyezkednek el. A négy blokk egyikében a MOL operátorként szerepel majd. A kutatási portfolió sikeres bővítése nagymértékben hozzájárul a MOL 2030-as stratégiájának megvalósításához.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MOL képviselői aláírták a koncessziós szerződéseket a negyedik bányászati koncesszió tenderen elnyert hat szénhidrogén kutatási területre. A MOL így, a már jogosultságában álló közel 4200 négyzetkilométer mellett, újabb, mintegy 4200 négyzetkilométeren kezdheti meg a szénhidrogén kutatást Bázakerettye, Bucsa, Jászárokszállás, Mezőtúr, Okány-nyugat és Zala-nyugat területeken.

A MOL kutatási tevékenysége során egyaránt megkísérli geológiai vagyonnal bizonyítottan rendelkező kutatási területek valamint újabb, potenciális mezők feltárását is. Utóbbiak a jelenleg készülő Pannon-medence geológiai tanulmányból kerülnek majd kiválasztásra.

Amint az korábban bejelentésre került, a Norvég Olajipari és Energiaügyi Minisztérium 2016-os APA koncessziós tenderén a MOL Norge négy kutatási blokkot nyert el, amelyek Norvégia kontinentális talapzatán helyezkednek el. Az egyik blokk operátora a MOL Norge lesz. Azáltal, hogy a MOL operált blokkot nyert el, bővül a vállalati portfolió a Mandal High régióban, amely a MOL Norge egyik központi kutatási területe. A MOL Norge által operált blokkban a vállalat partnerei lesznek Norvégia vezető olajvállalatai, a Statoil és a Petoro AS. A MOL további három licensz estén az AkerBP partnere lesz, melyek operátora a partner lesz.

Dr. Berislav Gašo, Upstream üzletág ügyvezető igazgatója elmondta:

„Nagy örömünkre szolgál, hogy sikeresen pályáztunk a legutóbbi koncessziós kiírásokon két országban is. Magyarországon megdupláztuk kutatási területeink méretét, míg Norvégiában, ahol világszerte ismert partnerekkel társultunk, ígéretes blokkokkal bővült portfoliónk. Meggyőződésem, hogy közép-európai és norvég portfoliónk bővítése egyaránt támogatja majd az organikus készletpótlás megvalósulását a csoport számára.”