31 Mar 2017

A Moody’s stabil kilátású Baa3-as befektetési kategóriába sorolta a MOL-csoportot

• A Moody’s minősítése igazolja a MOL rugalmas integrált működési modelljének sikerét és erős pénzügyi helyzetét
  • A Moody’s kiemelte a MOL hatékony downstream működési modelljét, amely felöleli a kiskereskedelmet és a petrolkémiát is
  • A Moody’s döntése azt követően született, hogy korábban a Standard & Poor’s felminősítette („BB+”-ra) valamint a Fitch negatívról stabilra javította a MOL kilátásait (BBB-)

Budapest, 2017. március 30 – A Moody’s Investor Service nemzetközi hitelminősítő „Baa3”-as hosszú távú befektetési kategóriába sorolta a MOL Nyrt.-t, amelyhez stabil kilátásokat fűzött.

A Moody’s elemzése szerint a befektetési besorolás és a stabil kilátás több tényezőnek köszönhető: (i) a MOL likviditási és pénzügyi helyzete erős, amelyhez várhatóan pozitív szabad cash-flow termelés párosul; (ii) a vállalat a két magas fejlettségű és Európa egyik legkomplexebb finomítójával erős finomítói és piaci jelenléttel bír a közép-kelet-európai régióban; (iii) az upstream és a downstream üzletágak integrált működési modellje az alacsony olajár-környezetben bizonyította a MOL-csoport rugalmasságát; (iv) a kiskereskedelem és a petrolkémia integrációja a downstream üzletágon belül fontos értékesítési csatornákat teremtett a finomítói termékek számára.

Simola József, a MOL-csoport pénzügyi vezérigazgató helyettese kiemelte:

„Rendkívüli örömmel fogadtuk a Moody’s értékelését, mely alátámasztja a rugalmas és integrált működési modellünk sikerét, valamint jelzi erős pénzügyi helyzetünket. A MOL 2030 stratégiája szerint tovább építünk a már meglévő erősségeinkre, a magas minőségű és alacsony fenntartási költségű eszközök és tudatos hatékonyságnövelés kombinációján keresztül. Célunk, hogy az iparági változások élére álljunk a közép-kelet-európai régióban, miközben megtartjuk szilárd mérlegünket és erős likviditási pozíciónkat.”

Az elmúlt egy évben még számos más külső szereplő elismerte a MOL teljesítményét és pénzügyi pozícióját, a kihívást jelentő külső környezetben is:

• 2016 márciusában a Fitch Ratings negatívról stabilra javította a MOL kilátásait.
  • Júliusban a Standard & Poor’s (S&P) Global Ratings „BB” (pozitív kilátással) kategóriáról „BB+” (stabil kilátással) kategóriára javította a MOL hosszú távú vállalati hitelbesorolását.
  • Áprilisban a MOL történetének legalacsonyabb hozamú és kamatszelvényű eurókötvény kibocsátására került sor.
  • Júniusban a MOL rendkívül kedvező feltételekkel kötött új hitelszerződést.

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció