07 Aug 2020

A MOL-csoport első féléves eredményére is erősen hatott a válság, de az egyszerűsített szabad cash flow továbbra is pozitív maradt

• A MOL-csoport tiszta EBITDA-ja 44%-kal, 353 millió dollárra (113,8 milliárd forint) csökkent 2020 második negyedévében, és így a féléves tiszta EBITDA 975 millió dollár lett (305,23 milliárd forint), ami 15%-kal kevesebb, mint tavaly.
  • Az Upstream szegmens EBITDA-ja 112 millió dollárra (35,5 milliárd forint) csökkent, még a megnövekedett termelés ellenére is, miután az olaj- és gázárak az egész világon összeomlottak.
  • A Downstream szegmens tiszta EBITDA-ja jelentősen, 110 millió dollárra (36,57 milliárd forint) csökkent a második negyedévben, miután a finomítói árrések negatívra fordultak május közepétől.
  • A Fogyasztói Szolgáltatások üzletág EBITDA-ja forintban számolva hasonló maradt, de dollárban számolva 6%-os volt a csökkenés, így a negyedéves eredmény 111 millió dollár (35,3 milliárd forint) lett.
  • A MOL-csoport 1,7-1,9 milliárd dollár között határozta meg az új 2020-as EBITDA iránymutatást.
  • A MOL-csoport összes üzletága pozitív egyszerűsített szabad cash flowval zárta 2020 első félévét.

Budapest, 2020. augusztus 7. – A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta első féléves és második negyedéves pénzügyi eredményeit. 2020 első hat hónapjában a MOL-csoport EBITDA-ja 975 millió dollár (305,23 milliárd forint), ugyanakkor a második negyedév EBIDTA-ja jelentősen csökkent a járványhelyzet és a gazdasági válság miatt. A MOL-csoport megerősítette a 2020-ra vonatkozó 1,5 milliárd dolláros beruházási iránymutatását, ami pozitív egyszerűsített cash flow termelést tesz lehetővé 2020-ban. A vállalatcsoport egyszerűsített szabad cash flow-ja még a kihívások ellenére is pozitív maradt a második negyedévben is, és a féléves szintje csaknem ugyanakkora - 356 millió dollár – volt, mint az előző évben. Mindeközben a nem-stratégiai beruházási költségeket jelentősen visszafogták a pandémia és az azt követő gazdasági válság miatt. A MOL-csoport új EBITDA iránymutatást adott 2020-ra, 1,7-1,9 milliárd dollár közötti értékkel, ami a kedvezőtlen külső környezet fennmaradását feltételezi a második félévre is.

“A MOL-nak eddig ismeretlen kihívásokkal kellett 2020-ban megküzdenie; kezdve a járvány okozta, jelentős egészségügyi és biztonsági kockázatoktól, a kijárási korlátozás alatti folyamatos működés biztosításáig. Ezen kihívások közepette pedig arra is figyelni kellett, hogy megőrizzük pénzügyi egyensúlyunkat és erőnket. Bár a vírust még nem győztük le teljesen, büszke vagyok arra, hogy eddig sikerrel vettük az akadályokat. Munkatársaink egészségesek és biztonságban vannak, piacainkon biztosítottuk ügyfeleink folyamatos ellátását még a válság legnehezebb pillanataiban is. Sőt, ezen körülmények között is sikerült pozitívan tartani egyszerűsített szabad cash flownkat. Mindez kollégáink minőségi munkájának és rugalmas üzleti modellünknek köszönhető és ez tovább erősítette azt a meggyőződésemet, hogy a jövőben is sikerrel fogjuk venni az akadályokat és megerősödve fogunk kikerülni a válságból.”-  mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban.

Az Upstream EBITDA 112 millió dollárra (35,5 milliárd forint) csökkent a második negyedévben, és 297 millió dollárra (91,6 milliárd forint) az első félévben, miután az olaj és gázárak az egész világon összeomlottak. A termelés negyedéves összehasonlításban 6%-kal, 117 ezer hordó egyenértékre nőtt, miután az ACG azeri olajmező hozzájárulása több volt, mint amennyivel csökkentette a MOL termelését az Egyesült Királyságban és Pakisztánban. Júliusban a csoport szénhidrogéntermelése már elérte a 130 ezer hordót naponta. 2020 második negyedévében a MOL operátorként gáz és kondenzátum találatot jelentett be a pakisztáni Tal Blokkban. A Mamikhel-S-1-es kúton elvégzett fúrás mélysége mintegy 5 kilométer, és a tesztelés során a kút naponta 6516 hordó egyenértékű szénhidrogént termelt.

A Downstream szegmens tiszta EBITDA-ja jelentősen, 110 millió (36,57 milliárd forint) dollárra csökkent a második negyedévben, miután a finomítói marzsok negatívra fordultak május közepén. A nagyon erős első negyedévet a működést érintő komoly kihívások és példátlan ár- és marzsmozgások követték a második negyedévben. A félévet tekintve jobbak az eredmények, hiszen a tiszta EBIDTA 0,5 százalékkal magasabb a tavalyi eredményhez képest. A petrolkémia hozzájárulása továbbra is erős volt, mind a marzsok, mind a volumenek magasak maradtak a járványhelyzet alatt is. A poliol projekt 65%-os készenlétet ért el a második negyedév végére, és minden lényegesebb - tengeren illetve folyami úton érkező - berendezés szállítása befejeződött.

A Fogyasztói Szolgáltatások üzletág sikeresen ellenállt a válság kihívásainak. A szegmens EBITDA-ja forintban számolva hasonló maradt (dollárban számolva 6%-os esés után) 111 millió dollár lett (35,3 milliárd forint) az előző negyedévhez képest, annak ellenére, hogy a vírushelyzet és a karantén miatt 22%-kal csökkent a forgalom a tavalyi évhez képest az egész régióban. A költséghatékonyságot szolgáló intézkedések szinte teljesen ellensúlyozták a járványhelyzet miatti kieséseket az üzemanyag és nem üzemanyag típusú termékek eladásában és marzsaiban. Az áprilisi mélypontot követően az üzemanyagkereslet fokozatosan helyreállt a negyedévben. A shopeladások még növekedtek is a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az első hat hónap EBITDA-ja 199 millió dollár volt, ami csak pár százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Gáz-midstream üzletág EBIDTA-ja a nagy kapacitáslekötésnek és az alacsonyabb működési költségeknek köszönhetően csaknem megduplázódott a tavalyi időszakhoz képest és 45 millió dollár (14,3 milliárd forint) lett a második negyedévben, illetve 116 millió dollár (36,1 milliárd forint)iu az első félévben.

Sajtókapcsolat