18 Feb 2022

A MOL-csoport 2021-es pénzügyi eredményei: rekordmagas EBITDA az olaj- és gázáraknak köszönhetően

• A MOL-csoport újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja 2021-ben elérte a 3,531 milliárd dollárt (1.071,9 milliárd forintot), ami meghaladja a 3,2 milliárd dolláros megemelt éves célkitűzést.
  • A vállalatcsoport újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja 2021 utolsó negyedévében több mint kétszeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest, és 947 millió dollárt (301,2 milliárd forintot) tett ki, ami a jóval erősebb olajipari makrokörnyezetnek köszönhető.
  • A Kutatás-Termelés (Upstream) szegmens EBITDA-ja 184%-kal volt magasabb az év utolsó negyedévében, és 513 millió dolláros (163,3 milliárd forintra) eredményt ért el, nagyot ugorva a 2020-as mélypontról, ami a folyamatosan emelkedő olaj- és gázáraknak tudható be.
  • A Feldolgozás és kereskedelem (Downstream) újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja a magas finomítói és petrolkémiai árréseknek köszönhetően az előző évhez képest 165%-kal, 352 millió dollárra (111,4 milliárd forintra) emelkedett 2021 utolsó negyedévében.
  • Fogyasztói Szolgáltatások üzletág EBITDA-ja 2021 utolsó negyedévében 10%-kal maradt el az előző évhez képest, jobbára a magyarországi és horvátországi üzemanyagár-korlátozás miatt, ugyanakkor a szegmens egész éves eredménye 19%-kal nőtt 2020-hoz viszonyítva.
  • A MOL 2022-re 2,8 milliárd dollár körüli vagy azt meghaladó EBITDA célkitűzés határozott meg.

Budapest, 2022. február 18. - A MOL-csoport közzétette a 2021. évi újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA eredményét. A rendkívül változékony külső környezetben a vállalatcsoport 947 millió dollár újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-t termelt 2021 utolsó negyedévében, így az egész éves újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja elérte a 3,531 milliárd dolláros eredményt, meghaladva a vállalatcsoport évközben megemelt célkitűzését. Az egyszerűsített szabad pénzáram megháromszorozódott 2020 óta, és 1,988 millió dollárt (599,9 milliárd forintot) tett ki, elsősorban a kedvező olaj- és gázáraknak, valamint a finomítói és petrolkémiai árréseknek köszönhetően. Ezzel az eredménnyel a MOL képes finanszírozni mind a folyamatban lévő, mind pedig a tervezett transzformációs projektjeit. A vállalatcsoport 2022-re 2,8 milliárd dollár körüli vagy azt meghaladó EBITDA-t vár.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató kommentálta az eredményeket:

„Büszke vagyok arra, hogy a MOL-csoport jelentősen túlteljesítette a megemelt éves célkitűzését, és 2021-ben minden eddiginél magasabb, 3,5 milliárd dolláros EBITDA-t ért el. A MOL integrált üzleti modelljének és a jó belső teljesítményének köszönhetően maximálisan kiaknázhattuk a külső környezet adta lehetőségeket, így finanszírozni tudtuk transzformációs beruházásainkat.

A működési kihívások ellenére folytattuk stratégiai transzformációs projektjeinket, amelyet egy évvel ezelőtt már felgyorsítottunk a Shape Tomorrow 2030+ frissített stratégiánk meghirdetésével. Az új poliolkomplexum építése a terveknek megfelelően haladt, és inorganikus lépéseket is tettünk a Fogyasztói Szolgáltatások üzletág lengyelországi és szlovén portfóliójának megerősítése érdekében. Arra számítunk, hogy a külső környezet 2022-ben is változékony és kiszámíthatatlan marad, és ennek ellenére a MOL-csoport EBITDA-ja idén eléri vagy akár meg is haladhatja a 2,8 milliárd dollárt.”

A Kutatás-Termelés (Upstream) tisztított EBITDA-ja 184%-kal, 513 millió dollárra (163,3 milliárd forintra) ugrott 2021 utolsó negyedévében a 2020-as mélypontról, így a szegmens 1,554 milliárd dolláros (473,6 milliárd forint) EBITDA-val zárta az évet, ami a MOL-csoport teljes eredményének közel felét teszi ki. A nagyszerű teljesítmény mögött a Brent olajár 70%-os emelkedése és a tavalyihoz képest 3,5-szer magasabb gázár állt. Az egyszerűsített szabad pénzáram jelentősen, 399 millió dollárra (127,3 milliárd forintra) javult az utolsó negyedévben, így az Upstream egyszerűsített szabad pénzáram-termelése 1,15 milliárd dollárt (351,6 milliárd forintot) ért el 2021-ben. A vállalatcsoport éves olaj- és gáztermelése a csoportszintű céllal összhangban 110 ezer hordó felett maradt, beleszámítva az azerbajdzsáni ACG hozzájárulását is. A termelés csökkenése a mezőink természetes készletcsökkenésének hatására elsősorban Közép- és Kelet-Európában, valamint az Egyesült Királyságban folytatódott.

A Feldolgozás és kereskedelem (Downstream) újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja 2021-ben a jóval magasabb finomítói és petrolkémiai árrésnek köszönhetően megduplázódott, mintegy 1,5 milliárd dollárt (450,7 milliárd forintot) tett ki, amelyhez a petrolkémia több mint 50%-kal járult hozzá. A 2021. negyedik negyedévi eredmény szintén nyomott bázisról 165%-kal, 352 millió dollárra (111,4milliárd forintra) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az értékesítési volumenek 3%-kal nőttek az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami a harmadik félnek történő magasabb értékesítési volumeneknek köszönhető, a regionális üzemanyag-kereslet pedig 4%-kal nőtt Közép- és Kelet-Európában, a MOL fő piacán.

Fogyasztói Szolgáltatások: az üzletág 19%-os EBITDA növekedést ért el az év során, ami főként az értékesítési volumenek és a nem üzemanyag típusú termékek javuló árrésének tudható be. A magyarországi és horvátországi üzemanyagár-korlátozás, valamint a dollárral szembeni gyengülő árfolyamok negatívan befolyásolták a szegmens folyamatos éves szintű EBITDA növekedésének tendenciáját, a negyedik negyedévben az EBITDA 10%-kal csökkent a 2020-as azonos negyedévi eredményekhez képest.

2021-ben folytatódott a MOL-csoport nem üzemanyag típusú tevékenységének, a Fresh Corner koncepció további kiépítése: míg 2020-at 955, addig 2021-et már régió szerte 1069 Fresh Cornerrel zárta a vállalatcsoport. A Shape Tomorrow 2030+ frissített stratégia megvalósítása mentén 2021-ben a MOL több felvásárlást is bejelentett: 16 töltőállomást szerzett Szlovákiában és 120 OMV töltőállomást Szlovéniában. 2022 első negyedévében pedig 417 Lotos töltőállomás felvásárlását jelentette be a vállalatcsoport Lengyelországban.

A Gázszállítási üzletág 2021-ben 135,6 millió dollár (41,2 milliárd forint) EBITDA-t ért el, ami 33%-kal kevesebb, mint 2020-ban. A negyedik negyedévben az EBITDA éves összehasonlításban 18%-kal, 34 millió dollárra (11,0 milliárd forintra) csökkent, mindez a meredeken emelkedő gázbeszerzési árak miatt, valamint a Szerbia és Bosznia-Hercegovina felé irányuló szállítás leállása miatt következett be, ami csökkenő, nem szabályozott tranzitbevételeket eredményezett. A CAPEX kiadásokat több tényező is csökkentette: 2021 harmadik negyedévében befejeződtek a szerb-magyar nagynyomású földgázvezeték építési munkálatai, amit aztán 2021 negyedik negyedévében üzembe is helyeztek.

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj-, gáz, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalat, budapesti központtal. Több mint 30 országában van jelen 24 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig mintegy 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 85 éves szénhidrogén-ipari és több mint 30 éves szén-dioxid besajtolási tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 12 országban rendelkezik kutatási eszközökkel.

A MOL elkötelezett amellett, hogy a hagyományos fosszilis tüzelőanyag-alapú tevékenységeit alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható üzleti modellé alakítsa át, és arra törekszik, hogy 2050-re karbonsemleges legyen, miközben alakítja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságot Kelet-Közép Európában.

Sajtókapcsolat