27 Sep 2019

Letették a MOL 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának alapkövét Tiszaújvárosban

• 2021-ben kezdi meg működését, és 200 embernek ad majd munkát a MOL tiszaújvárosi poliol komplexuma.
  • Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló projekt a MOL eddigi legnagyobb organikus beruházása, amelyhez állami támogatást is igénybe vesz.
  • A kivitelezésért felelős német thyssenkrupp Industrial Solutionsnek köszönhetően a gyár az elérhető legmodernebb technológiával üzemel.

Tiszaújváros, 2019. szeptember 27. – Letették a tervek szerint 2021-ben elinduló tiszaújvárosi poliol üzem alapkövét. A MOL 1,2 milliárd euróból megvalósuló komplexuma évente mintegy 200.000 tonna poliolt állít elő.

Az ünnepségen Varga Mihály, miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, dr. Sami Pelkonen, a thyssenkrupp Industrial Solutions Vegyipari és Folyamattechnológiai üzletág vezérigazgatója, valamint Koncz Ferenc országgyűlési képviselő tette le a létesítmény alapkövét. A tiszaújvárosi MOL Petrolkémia lesz az egyetlen olyan cég Magyarországon és az egész közép-kelet-európai régióban, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliéter poliolok (széleskörben alkalmazott műanyag-alapanyagok) gyártásáig integrált értéklánccal rendelkezik. A poliol-projekt 200 embernek kínál majd hosszútávú munkalehetőséget.

A várhatóan 2021-ben induló üzem a MOL történetének eddigi legnagyobb organikus beruházása, összesen 1,2 milliárd euróból valósul meg. A magyar kormány 131 millió euróval (társasági adókedvezménnyel és beruházási támogatással) segíti a projektet. A MOL számításai szerint az üzem évente közel 150 millió euróval járul majd hozzá a MOL-csoport pénzügyi eredményéhez (EBITDA-hoz). A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

„A beruházással a MOL-csoport a régiós vegyipar egyik legfontosabb szereplőjévé lép elő, hiszen a MOL lesz az egyetlen vállalat Közép-Kelet-Európában, amely a nyersolaj kitermeléstől a poliol előállításáig a teljes értékláncot felöleli.” – mondta Hernádi Zsolt. - „2021 után pedig az üzem jelentősen javítja Tiszaújváros vegyipari pozícióját, az itt meghonosított szakértelem és az új gyártási infrastruktúra további befektetőket csábíthat a térségbe.”

„A mai nap jelentős lépés a magyar vegyipar transzformációjában éppúgy, mint a thyssenkrupp és a MOL kapcsolatában” – mondta Sami Pelkonen. „A MOL igazán ambiciózus növekedési pályát tűzött ki célul 2030-as stratégiájában. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a víziónak a megvalósításában részt veszünk, és technológiánkkal, tudásunkkal hozzájárulunk egy innovatív és fenntartható vegyipari szektort megteremtéséhez.”

A MOL-csoport Enter Tomorrow üzleti stratégiájával összhangban 2030-ig 4,5 milliárd dollárt fordít közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre. Ennek egyik mérföldköve a poliol beruházás, illetve a korábban átadott szintetikus gumigyár is. A MOL-csoport és a japán JSR Corporation szintetikus gumit (S-SBR) gyártó üzeme évente 60 000 tonna műgumit állít elő, és több mint 100 új munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. A műgumi legfontosabb alapanyaga a butadién, amelyet szintén a MOL Petrolkémia 2015-ben átadott üzeme állít elő.

Röviden a MOL-csoport petrolkémia üzletágáról
A MOL-csoport 2030-as stratégiájával összhangban a féltömegcikkek és speciális vegyipari termékek irányába bővíti petrolkémiai értékláncát, így a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé válhat. Széles körű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően a poliéter poliol – amely a poliuretán habok alapanyaga – jelenti a MOL petrolkémiai fejlesztéseinek fő irányát. Felhasználja például az autó-, az építő-, a csomagoló- illetve a bútoripar is. A MOL célja, hogy a teljesen integrált értékláncára, legkorszerűbb technológiai eszközeire és a kimagasló szolgáltatási színvonalára építve a régióban működő poliuretán termelők stratégiai partnere legyen.

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában.

A thyssenkrupp Industrial Solutions

A thyssenkrupp Industrial Solutions üzletága a világ egyik vezető partnere az ipari technológiák és rendszerek tervezésének és építésének piacán. Több mint 200 éves tapasztalatunkra támaszkodva személyre szabott rendszerekkel és komponensekkel látjuk el ügyfeleinket, beleértve a vegyiparban, műtrágya- és cementgyártásban, a bányászatban és az acéliparban tevékenykedő vállalatokat. A járműipar rendszerpartnereként magasan specializált megoldásokkal elégítjük ki a felhasználók egyedi igényeit. A thyssenkrupp globális hálózatában világszerte mintegy 16.000 alkalmazottunk vesz részt, technológiai portfóliónk garantálja a termelékenységet és a lehető legnagyobb költséghatékonyságot.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció