06 Aug 2021

Történetének legjobb negyedéves eredményét érte el a MOL-csoport, megemelte az éves EBITDA iránymutatást

• Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA a cég történetének legjobbja, 893 millió dollár (262,9 milliárd forint) volt a 2. negyedévben, 153%-kal magasabb, mint egy évvel korábban
  • Az 1. félévi újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1559 millió dollárt (463,1 Mrd Ft) ért el, ami 60%-kal több, mint egy évvel korábban
  • A 2. negyedévi Upstream EBITDA háromszorosa, a Downstream eredménye több mint négyszerese a 2020 második negyedévinek
  • A Fogyasztói Szolgáltatások minden idők legjobb második negyedévi EBITDA-ját, 164 millió dollárt (48,1 Mrd Ft) ért el
  • A stratégiai projektek jól haladnak, az organikus beruházási költségek a 2. negyedévben és a félévben is meghaladták a tavalyit, a 2. negyedévben 356 millió dollárt (104,5 Mrd Ft) értek el, ahogy a felhasználás normalizálódott
  • A csoport szintű egyszerűsített szabad pénzáram az 1. félévben az előző év azonos időszakához képest jelentősen nőtt, 922 millió dollárt (274 Mrd Ft) ért el. Minden fő üzlet pozitívan járult hozzá, még a járvány előtti teljesítményszintet is jóval meghaladta.
  • Az éves EBITDA iránymutatást 3 milliárd dollár körülire emelték, a korábbi 2,3 milliárd dollár körüli értékről.

Budapest, 2021. augusztus 6. - A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2021 első féléves és második negyedéves pénzügyi eredményeit. Az év első hat hónapját a MOL-csoport 1 559 millió dollár (463,1 Mrd Ft) újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-val zárta, míg a 2. negyedévben 153%-kal emelkedett év/év alapon, és ezzel történetének legmagasabb, 893 millió dolláros (262,9 Mrd Ft) eredményét érte el. Mindez az erős olajáraknak és a rekordszintű petrolkémiai árréseknek tulajdonítható, de szerepe volt a járványügyi korlátozások enyhítésének is, amely pozitív hatással volt az értékesítési mennyiségekre. A kiváló 2. negyedéves eredmények lehetővé teszik a MOL-csoport számára, hogy az éves EBITDA iránymutatást 3 milliárd dollár körülire emelje a korábbi 2,3 milliárd dollár körüli értékről.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban elmondta: „Büszkén jelenthetem be, hogy a MOL-csoport történetének legjobb negyedéves eredményét értük el. Válságálló, integrált üzleti modellünk sikeresen navigált a járvány kihívásai között, és ki tudtuk használni az elmúlt hónapokban tapasztalt erős ciklust a nyersanyagok piacán. Ez azt jelenti, hogy 893 millió dolláros újrabeszerzési árakkal becsült„tiszta” EBITDA-t értünk el a 2. negyedévben, ami lehetővé teszi számunkra, hogy 3 milliárd dollár körülire emeljük az éves EBITDA iránymutatásunkat. Ami pedig a jövőt illeti, nagyon elégedett vagyok a kulcsfontosságú beruházásainkkal is, hiszen a tervek szerint haladunk a stratégiánk megvalósításával a 2030 felé és azon túlra vezető úton.

A Downstream szegmens újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja 305%-kal, 447 millió dollárra (131,9 Mrd Ft) nőtt év/év alapon a 2. negyedévben, amelyet a nagyon erős petrolkémiai teljesítmény lendített fel, miközben a finomítói árrések fokozatosan visszatértek a 2020 2. negyedévi mélységekből. 2021 első félévében a Downstream 73%-kal jobb eredményt ért el, mint egy évvel korábban. A Downstrem kiváló eredménye elsősorban a petrolkémia kiemelkedő teljesítményének köszönhető, mivel az integrált petrolkémiai árrés áprilisban rekordmagasságot, tonnánként 1035,8 eurót ért el. A Downstream a csoport legnagyobb készpénzhozzájárulójává vált a 2. negyedévben 307 millió dolláros (90,8 Mrd Ft) teljesítményével. Ami a folyamatban lévő beruházásokat illeti, a félév végére a poliol projekt meghaladta a 84%-os készültséget.

Az Upstream EBITDA 336 millió dollárra (98,9 Mrd Ft) ugrott a 2. negyedévben, ami pontosan háromszor magasabb, mint egy évvel korábban. A féléves eredmény 645 millió dollárt (191,4 Mrd Ft) ért el, ami 117%-os növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, köszönhetően a magasabb olaj- és gázáraknak. A kőolaj és földgáztermelés enyhén, 5%-kal csökkent az 1. negyedévhez képest, 111,2 hordó egyenértékre. Ennek oka az Egyesült Királyságban lévő karbantartás, az Egyesült Királyságra és a kelet-közép-európai régióra jellemző természetes termelés csökkenés, valamint az ACG kisebb hozzájárulása. Az Upstream a Csoport egyik legnagyobb készpénzhozzájárulója, az egyszerűsített szabad pénzáram éves és negyedéves szinten is nőtt, és 230 millió dollárt (67,6 Mrd Ft) ért el a második negyedévben.

A Fogyasztói Szolgáltatások minden idők legjobb második negyedéves EBITDA-ját érte el 2021 második negyedévében, 48%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és ezzel 164 millió dolláron (48,1 Mrd Ft) zárt. A kiváló teljesítmény erős szabad pénzáramot eredményezett, a szegmens 230 millió dollárt (68,2 Mrd Ft) termelt az első félévben, ami 50%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.  A járványügyi korlátozások enyhítése a MOL fő országaiban pozitív hatással volt az értékesített mennyiségekre és a nem-üzemanyag termékek árrésére is. A nem-üzemanyag termékek árrése 34%-kal nőtt a 2. negyedévben, főként a magyarországi, romániai, csehországi és szlovákiai piacon több árukategóriában is mutatott kiváló teljesítménynek köszönhetően. A teljes értékesítési mennyiség a 2. negyedévben 25%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és ez a korlátozások enyhítését követő növekvő utazási kedv eredménye. 2021 második negyedévében a MOL leányvállalatával, az INA-val közösen megegyeztek, hogy megvásárolják az OMV Sloveniját, amely 120 töltőállomást üzemeltet, valamint nagykereskedelmi tevékenységet is folytat az országban. A Fresh Cornerek száma 1008-ra nőtt a 2. negyedév végére, az előző negyedévi 984-ről.

A Gáz Midstream üzletág EBITDA-ja 2021 2. negyedévében 48%-kal, 23 millió dollárra (6,8 Mrd Ft) esett az előző év azonos időszakához képest, mivel mind a tranzitbevételek, mind a szabályozott bevételek csökkentek a határkeresztező kapacitás és a szállítási kereslet lényeges csökkenése miatt. A belföldi szállítási mennyiség 32%-kal nőtt a tavalyi 2. negyedévhez képest, miközben az export (Ukrajnába, Romániába, Horvátországba és Szlovákiába) jelentősen, csaknem 87%-kal csökkent.

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj-, gáz, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalat, budapesti központtal. Több mint 30 országában van jelen 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig mintegy 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 85 éves szénhidrogén-ipari és több mint 30 éves szén-dioxid besajtolási tapasztalat támogatja. Jelenleg 9 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel.

A MOL elkötelezett amellett, hogy a hagyományos fosszilis tüzelőanyag-alapú tevékenységeit alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható üzleti modellé alakítsa át, és arra törekszik, hogy 2050-re karbonsemleges legyen, miközben alakítja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságot Kelet-Közép Európában.

Sajtókapcsolat