16 Feb 2024

A MOL-csoport 2023-as eredményei: a várakozást meghaladó erős belső teljesítmény és a vártnál nagyobb csökkenés az adózás előtti eredményben a nehéz külső körülmények hatására

• A MOL-csoport 2023-as adózás előtti eredménye 1,936 milliárd dollár volt, ami 37%-os csökkenés 2022-höz képest, amely a nehéz makrókörnyezetnek, az olajipar kitettségének, a hektikus adószabályozásoknak és a kormányzati elvonásoknak volt betudható.
  • A 2023-as teljes évre vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 3,1 milliárd dollárt ért el, ami 34%-os csökkenés 2022-höz képest, de a Downstream, az Upstream és a Fogyasztói szolgáltatások a nehéz külső körülmények ellenére mutatott erős belső teljesítményének köszönhetően meghaladja a 2,8 milliárd dolláros éves iránymutatást
  • Az Upstream EBITDA 2023-ban 953 millió dollár volt, ami 57%-os csökkenést jelent az előző évhez képest az alacsonyabb szénhidrogénáraknak betudhatóan. A termelési mutatók azonban meghaladták az előrejelzések szintjét, a 2023-as év egészét tekintve 90,4 ezer hordó/napot tettek ki.
  • A Downstream újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 2023-ban elérte az 1 328 millió USD-t, ami 41%-os csökkenést jelent 2022-höz képest a kisebb árréseknek és a súlyos adóterheknek betudható módon, amelyeket a nagyobb volumen csak részben volt képes ellensúlyozni. A Petrolkémia veszteséges maradt a gyenge árrések következtében, így negatív hatást gyakorolt az EBITDÁ-ra.
  • A csoportszintű 2023 4. negyedéves, újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 8%-kal csökkent 2022 4. negyedévéhez képest, így 992 millió dollárt tett ki.
  • A MOL 2024-re 1,6 milliárd dollár körüli adózás előtti eredményt és 3 milliárd dollár körüli EBITDA iránymutatást állapított meg.

Budapest, 2024. február 16. – A MOL-csoport ma közzétette teljes 2023-as, és 2023 negyedik negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A geopolitikai feszültségek, a hektikus iparági és makrokörnyezet illetve a kiszámíthatatlan adópolitika és kormányzati elvonások miatt a cég adózás előtti eredménye 37%-kal csökkent 2022-höz képest és 1,936 milliárd dollár lett. A vállalatcsoport belső eredményének köszönhetően 3,1 milliárd dolláros tiszta CCS EBITDA-t ért el, ami meghaladja a vállalat frissített iránymutatását. A megfontolt beruházási kiadásoknak és az erős működési cashflow-termelésnek köszönhetően az egyszerűsített szabad cashflow 1 678 millió USD-t tett ki. Az újrabeszerzési árakkal becsült, „tiszta” EBITDA 2023 negyedik negyedévében 992 millió dollár volt, ami 8%-os romlást jelent 2022 4. negyedévéhez képest. A MOL 2024-ben 1,6 milliárd dollár adózás előtti eredményre és 3 milliárd dollár körüli EBITDA-ra számít.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató így kommentálta az eredményeket: "A rendkívüli és nehéz külső körülmények hatására csökkent adózás előtti eredményünk 2023-ban. Ez nem is meglepetés, mert egy geopolitikai, makrogazdasági és iparági feszültségekkel teli évet zárunk, amelyben a szabályozási és az adópolitikai környezet további jelentős nyomást gyakorolt ránk. Mindezek ellenére erős évet tudhatunk a hátunk mögött, a várakozásokat meghaladó belső teljesítményt értünk el. Mindez köszönhető a MOL-csoport kiemelkedő operációs és költséghatékonyságának illetve megfontolt beruházási politikájának, amely képes volt ellensúlyozni a külső környezet hatásait. A 2023-ban megjelent kihívások még elszántabbá tettek, és arra bátorítottak minket, hogy új területeket vonjunk be tevékenységünkbe: a hulladékgazdálkodás hozzáadása portfóliónkhoz tovább erősítette integrált üzleti modellünket, és megfelelő alapot és lendületet biztosít számunkra a növekedéshez és fejlődéshez. Tovább haladunk előre az okos átállás útján, melynek során egyszerre járulunk hozzá a fenntarthatósághoz és a versenyképességhez. Ígéretes zöld beruházási projektjeink mellett aktívan fejlesztjük régiónk iparát és erősítjük Közép- és Kelet-Európa energiaszuverenitását."

Downstream: Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 2023-ban 1,328 milliárd dollárt ért el, ami 41%-os csökkenést jelent 2022-höz képest, ez a normalizálódó finomítói marzsoknak és a petrolkémiai környezet gyengeségének volt betudható, amelyet rendkívüli, a magasabb kibocsátási és értékesítési volumen által csak részben ellensúlyozható mértékű adóterhek is sújtottak.  A MOL-csoport a kelet- közép-európai régióban is folytatni tudta beruházási projektjeit, elősegítve a vállalat célját, hogy megőrizze regionális vezető szerepét a hagyományos Downstream üzletágban, miközben rugalmas és fenntartható vegyipari vállalattá alakul át. Eközben a 4. negyedévi, újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 456 millió dollárt tett ki, ami 3%-os csökkenést jelent az előző negyedévhez képest a csökkenő finomítói marzsok és a szezonálisan alacsonyabb volumenek miatt.  Az előző negyedévhez viszonyított enyhe növekedés ellenére a petrolkémiai marzsok gyengék voltak, és a Petrolkémia továbbra is veszteséges maradt, negatívan járulva hozzá az EBITDA-hoz 2023 egészében.

Upstream: Az egész éves Upstream EBITDA 953 millió USD lett, ami 57%-os csökkenést jelent 2022-höz képest. Az éves egyszerűsített szabad cash flow 587 millió dollárra csökkent, elsősorban az alacsonyabb szénhidrogénárak eredményeként. A termelés az év egésze során átlagosan 90,4 ezer hordó/nap volt: ez kiváló eredmény, tekintettel arra, hogy a termelési szint még úgy is képes volt meghaladni a 2023-as célszintet, hogy nehézségek merültek fel az iraki kurdisztánbeli Shaikan mezőn. A termelési számok javulásához az erős magyarországi teljesítmény is hozzájárult, amely az állam által meghatározott elvárásoknak való megfelelést is lehetővé tette az országban. 2023 negyedik negyedévében a termelés 91,5 ezer hordó/nap volt, ami 4,7 ezer hordó/nappal magasabb az előző negyedévhez képest: ez a előkészítő létesítményekben a tervezett karbantartások befejezése és az ACG-mezőben a MOL-csoportra eső nagyobb részarány segített a termelés fellendítésében. Ennek eredményeként a 2023 4. negyedévi EBITDA 92%-kal, 375 millió dollárra ugrott az előző negyedévi szintről, amit a kissé magasabb szénhidrogénárak és a speciális bányajáradék kivezetése is segített. További figyelemre méltó fejlemény, hogy Kazahsztánban a MOL közös tulajdonában lévő mezőn megkezdték a gáztermelést, ami 2024 második felében további termelési kapacitást jelent majd, valamint új geotermikus licenszeket kapott a MOL-csoport Magyarországon és Horvátországban egyaránt.

Fogyasztói Szolgáltatások: A fogyasztói szolgáltatások EBITDÁ-ja 2023 negyedik negyedévében több, mint 61%-kal nőtt 2022 negyedik negyedévéhez képest, ezzel 144 millió dollárt tett ki. A marzsok folyamatos javulását az üzletág kiemelkedő teljesítménye tette lehetővé, az eredményt az üzemanyagokra vonatkozó ársapka-rendszer feloldása is támogatta Magyarországon és Horvátországban egyaránt. A lengyelországi működés a Lotos töltőállomás-hálózatának 2022. decemberi megvásárlását követő első éve, továbbá az OMV szlovéniai hálózatának a MOL-csoport regionális portfóliójába történő beillesztése mintegy 260 millió liter többletet tett lehetővé az üzemanyag-értékesítés terén 2023 4. negyedévében, ez volt a 2022 4. negyedévéről 2023 4. negyedévére történő 10%-os növekedés fő vezérlője a teljes értékesített üzemanyag-volumen terén. A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens szintén kiválóan teljesített a nem üzemanyag-termékek árréseinek javításában, 2023 során ezen a téren 32%-os bővülést ért el. Az eredményt az erős gasztro- és élelmiszer-eladások támogatták, ami a MOL-csoport nem üzemanyag-portfóliójának további sikeres bevezetését jelzi: az eladott kávék száma 20%-kal nőtt, a vásárlók által vásárolt hotdogok száma pedig 48%-kal, míg a szendvicseladások 52%-kal ugrottak meg. Az emelkedő trendet az erős kínálat mellett a digitális kedvezmények és a MOL MOVE hűségprogram folyamatos bővülése segítette, valamint a kibővített lengyelországi és szlovéniai hálózat folyamatos integrációja a Fresh Corner és a Gastro koncepciókba.

A Hulladékgazdálkodás 2023 júliusában kezdte meg működését MOHU néven, az állami koncessziós feltételek szerint Magyarországon. A vállalat zökkenőmentesen vette át a hulladékszolgáltatást és a kapcsolódó számlázást. A terület EBITDÁ-ja 2023-ban 37 millió dollárt tett ki. Szintén fontos eredmény volt a kötelező visszaváltási rendszer (DRS) bevezetése, amely jelentős CAPEX-ráfordítást igényelt, mintegy 2000 gép a kiskereskedelmi láncokkal együtt történő telepítésével: ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az EU által meghatározott kötelezettségeket. Megkezdődött a MOL első saját hulladékudvarának beruházása is, valamint további 9 hulladékudvar, 3 átrakóállomás és 3 hulladékválogató üzem előkészítése. A 63 millió dolláros beruházási összeg - beleértve a 200 000 szelektív gyűjtőkonténer beszerzését - szintén alátámasztotta a MOL azon határozott szándékát, hogy a körforgásos gazdaság jelentős fejlesztésével egészítse ki tevékenységét, elsőként Magyarországon.

A Gáz Midstream szegmens EBITDA-ja 2023-ban 265 millió dollárt ért el, ami 62%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, ez a határkeresztező kapacitások iránti, jelentősen emelkedő keresletnek tudható be. Továbbá 2023-ban több, közepes méretű újjáépítési és beruházási projekt eredményezett 2022-höz képest magasabb CAPEX-kiadásokat.

A MOL-csoport egy nemzetközi, integrált olaj-, gáz-, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalat, melynek székhelye Budapesten, Magyarországon található. Több mint 30 országban aktív, 25 000 fős dinamikus nemzetközi munkaerővel és több mint 100 éves múlttal. A MOL-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet integrált ellátási lánc irányítás alatt Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint több mint 2400 töltőállomásból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A MOL kutatási és kitermelési tevékenységét több mint 85 éves szénhidrogén- és 30 éves CO2 besajtolási tapasztalat támogatja. Jelenleg 7 országban folytat termelési tevékenységet, és 11 országban van kutatási eszköze.

A MOL elkötelezett amellett, hogy hagyományos fosszilis tüzelőanyag-alapú tevékenységét alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható üzleti modellé alakítsa, és arra törekszik, hogy 2050-re nettó szén-dioxid-semlegessé váljon, miközben formálja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságot Kelet- Közép-Európában.

Sajtókapcsolat:

@: internationalpress@mol.hu